projekty energooszczędne

Dreny rowów filtracyjnych uklada sie na grubym zwirze

Dla lepszego napowietrzania złóż, dla każdego przewodu rozdzielczego przewidzieć należy pion wentylacyjny z rur o średnicy 75--:-100 mm. Jeśli do lokalnego oczyszczania ścieków stosuje się rowy filtracyjne, to sposób ich działania opiera się na podobnych zasadach tak układ drenażu rozsączającego. Dreny rowów filtracyjnych układa się na grubym żwirze, tłuczniu lub żużlu o grubości warstwy 0,25-:-0,35 m. Po ułożeniu drenów przykrywa się je warstwą filtracyjną o takiej samej grubości. Czas przebywania ścieków w osadniku gnilnym, przy ...

Więcej »

„Metody blokowe”

W gruntach spoistych możną stosować tzw. „metody blokowe”, oparte na pewnych założeniach upraszczających. Rozpatrywaną bryłę osuwiskową ograniczoną od góry konturem zbocza (skarpy), a od dołu potencjalną powierzchnią poślizgu, dzieli sie na bloki o pionowych ścianach bocznych tak, aby podstawy każdego z bloków były w jednakowym gruncie: w przypadku gdy grunt całej bryły jest jednorodny, podział na bloki dobiera się tak, aby ich szerokości nie przekraczały 1/5+1/10 szerokości bryły. Jako siły zsuwające przyjmuje się ciężar własny ...

Więcej »

Budownictwo wczoraj i dzis : Espace Culturel Victor Jara / LEscaut Architectures + Bureau d Études Weinand

Filip Dujardin Architekci: L. Escaut Architectures + Bureau d. Études Weinand Lokalizacja: Van Zeeland Square, Soignies, Belgia Zespół projektu: Michael Bianchi, Florence Hoffmann, Pierre Larauza, François Lichtle, Olivier Bastin, Eloisa Astudillo Obszar projektu: 950 m. Fotografie: Filip Dujardin, fot. Dzięki uprzejmości L Escaut + 14 Miejsce znajduje się pośrodku historycznego centrum Soignies, rzut kamieniem od imponującej kolegiaty z XII wieku, która przyćmiewa okoliczne pola. Senne, rzeka, która została zakopana pod ziemią na ...

Więcej »

Próba antybiotyków kontrolowanych placebo w przypadku mniejszych ropni skórnych czesc 4

Dzięki uprzejmości MTF Proje Podstawowa koncepcja budynku Urzędu Miasta Adany i Centrum Kultury przez MTF Proje została oparta na otoczeniu budynku, który w większości został uchwycony przez tereny zielone. Połowa budynku jest zaprojektowana tuż pod zieloną ziemią, która jest spójna ze względu na topografię. Tutaj, w Adana Çukurova, budynek został zaprojektowany ze względu na skalę ludzką. Budynek składa się z czteropiętrowego ratusza, centrum kultury, które może pomieścić blisko 500 osób, miejskiej biblioteki, miejsca weselnego, m...

Więcej »
http://www.sienatori.pl 751# , #murator dom parterowy , #porównanie ubezpieczenia , #płyta osb częstochowa , #pci device , #domy jednorodzinne projekty , #ogórki na siatce , #obrazy leroy , #jak sprawdzić czy akumulator jest sprawny , #tikkurila optiva matt 5 ,