Hale magazynowe
Just another WordPress site

Budownictwo wczoraj i dzis : Espace Culturel Victor Jara / LEscaut Architectures + Bureau d Études Weinand

Posted in Uncategorized  by admin
November 1st, 2018

Filip Dujardin Architekci: L.
Escaut Architectures + Bureau d.
Études Weinand Lokalizacja: Van Zeeland Square, Soignies, Belgia Zespół projektu: Michael Bianchi, Florence Hoffmann, Pierre Larauza, François Lichtle, Olivier Bastin, Eloisa Astudillo Obszar projektu: 950 m.
Fotografie: Filip Dujardin, fot.
Dzięki uprzejmości L Escaut + 14 Miejsce znajduje się pośrodku historycznego centrum Soignies, rzut kamieniem od imponującej kolegiaty z XII wieku, która przyćmiewa okoliczne pola.
Senne, rzeka, która została zakopana pod ziemią na początku XX wieku, wyznacza zewnętrzną granicę terenu.
Jego niewidzialna obecność, a także ogromny kościół nad terenem, zaprosił do projektu topograficzne poszukiwania z tymi dwoma elementami jako kotwicami.
Budynek pokryty jest szorstką kamienną skorupą.
Jego formy przywołują dziwną skałę wyłaniającą się z ziemi, jako dowód pierwotnej więzi miasta z jej kamieniem.
Propozycja ta wykracza poza pierwotną ambicję, jaką jest budowa sali widowiskowej poprzez włączenie w jej zakres bogatego plenerowego karnawału i lokalnych festiwali.
Projekt zawiera, w swojej morfologii, dwie strony lokalnej dynamiki kulturowej: kulturę instytucjonalną wewnątrz budynku i kulturę popularną na zewnątrz i na zewnątrz budynku, po zewnętrznych spacerach i schodkowym stoku, które podwajają się jako miejsca do siedzenia na ulicznych festiwalach, karnawał i inne wydarzenia, lub po prostu witamy okazjonalnych pieszych.
Dzięki uprzejmości L Escaut Laid na placu Van Zeeland budynek został zaprojektowany jako przedłużenie przestrzeni publicznej, która go otacza: przenika do wnętrza przez liczne wejścia do budynku.
Powierzchnia hal była ograniczona, aby umożliwić nowy publiczny plac po wschodniej stronie.
Ten kwadrat pojawia się jako foyer na zewnątrz.
Staje się częścią średniowiecznej tkanki ulic, pasów i placów.
Wewnętrzne foyer są całkowicie oszklone i pokrywają całą fasadę.
Przekształcają to, co mogło być zamkniętym pudełkiem w otwartą przestrzeń, która oświetla miasto, gdy zapada wieczór.
Dzięki uprzejmości L.
Escaut W tym projekcie l.
Escaut wykorzystuje marginesy programu, aby zmaksymalizować szanse zabawy i odkrywania w przestrzeni miejskiej: gra na schodach zewnętrznych, podczas spaceru.
Do tego podejścia dołącza artysta Domitienne Cuvelier.
Umieszcza ławki z drewna wokół gier z kamienia na nowym placu i otacza je drzewami i roślinami, których nasiona mogą być używane jako żetony w grach.
.
Filip Dujardin W przeciwieństwie do przestronnych foyer, sala jest zanurzona w ciemności dzięki swojej barwie akustycznej.
Powierzchnia sceny rozciąga się na połowę całej powierzchni, co umożliwia spektakle taneczne i teatralne na dużą skalę.
Teleskopowe siedzisko (od 400 do 600) gwarantuje elastyczność użytkowania zgodnie z charakterem pokazu.
Najwyższa galeria, która ma tę samą krzywą widoczności, co siedzenia, zaprasza do zanurzenia się w przestrzeń sceny.
.
Filip Dujardin W wyniku publicznej / prywatnej współpracy miasta Soignies, Belgijskiej Wspólnoty Francuskiej i Dexia Bank, nowa wielowartościowa hala kulturowa ma ambicje wysokiego i wymagającego poziomu, jaki zapewnia to narzędzie.
Dzięki temu miasto Soignies może wyobrazić sobie swoją ofertę kulturalną w skali regionalnej.
.
Filip Dujardin Ten projekt wynika z konkursu na architekturę wygranego przez tymczasowe stowarzyszenie l.
Escaut i biuro naukowe Weinand.
Dzięki uprzejmości L.
Escaut
[hasła pokrewne: ruszt fundamentowy, gazetka mrówka włocławek, metrohouse bolesławiec ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: gazetka mrówka włocławek metrohouse bolesławiec ruszt fundamentowy